Nakrycie stołu to bardzo istotna kwestia, nie tylko, jeśli chodzi o wygląd, ale również zasady savoir-vivre. Podczas eleganckiej kolacji, czy mniej formalnych spotkań przy posiłku, warto zadbać nie tylko o dobre menu, ale również prawidłowo i atrakcyjnie przygotowany stół. Oto kilka wskazówek, jak elegancko nakryć do stołu.

Niezbędne elementy nakrycia stołu

Stół to niezwykle ważny element wyposażenia w naszym domu. To miejsce, gdzie gościmy naszych bliskich, spożywamy wspólne posiłki, ale również prowadzimy wiele ciekawych rozmów i spędzamy miło czas. Podczas eleganckich obiadów, czy kolacji, warto zastanowić się, co powinno znaleźć się na stole prócz dobrego jedzenia. Podstawowymi elementami wyposażenia stołu są:

  • obrus,
  • sztućce,
  • filiżanki i kubki,
  • serwis obiadowy,
  • kieliszki lub szklanki.

Dodatkowym ważnym elementem są dekoracje, czyli serwetki i wazon z kwiatami. Wazon i inne elementy, jak świecznik, nie są obowiązkowe, jednakże wyglądają elegancko i nadają dodatkowego wyrazu danej chwili. Kolacja dzięki dodatkom na stole może stać się jeszcze bardziej elegancka. Ale skupmy się na serwisie obiadowym, który odgrywa kluczową rolę podczas eleganckiej kolacji, czy obiadu.

Eleganckie nakrycie stołu – dopasuj odpowiedni serwis obiadowy

Serwis obiadowy i jego wybór to oczywiście kwestia gustu oraz budżetu, ale powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów. Ważna jest przede wszystkim liczba gości. Jeśli planujemy obiad na więcej niż 10 osób, a nawet więcej niż 20, warto wyposażyć się w serwis obiadowy 12 osób, lub jego wielokrotność. Podczas eleganckiej kolacji nie możemy dopuścić do tego, by zabrakło komuś talerzyka, czy filiżanki. Faux-pas byłoby również, jeśli postawilibyśmy na stół dwa lub trzy różne zestawy obiadowe, kompletnie do siebie niedopasowane. Oczywiste jest, że nasza kolacja, którą pieczołowicie przygotowujemy, straciłaby na uroku i elegancji. Dlatego warto dobrać serwisy obiadowe tak, by pasował on do liczby zaproszonych gości.

O czym jeszcze nie możemy zapomnieć, nakrywając do stołu? Kieliszki, szklanki kubki

Na stole, prócz pięknie rozłożonego serwisu obiadowego nie powinno zabraknąć również wysokiej klasy kieliszków, szklanek, czy filiżanek. Oczywiście nadal musimy pamiętać, że przy nakryciu dla jednej osoby nie mogą znajdować się więcej niż 4 kieliszki. Ważnym elementem podczas obiadu, czy kolacji są również kubki. Szklanki, kubki, oraz kieliszki powinniśmy na stole ustawiać w najwyższym punkcie, czyli nad łyżeczką i widelczykiem do deserów. Prócz posiłku ważne są również napoje, które serwujemy gościom, dlatego pamiętajmy o przyborach do picia. Uroczyste i eleganckie nakrycie stołu powinno zawierać rzeczy niezbędne, które kolejno będziemy wykorzystywać podczas konsumowania posiłków. Unikajmy, więc zbędnych talerzy i półmisków, a skupmy się na serwisie obiadowym, filiżankach, sztućcach i kubkach. Postawmy również na nakrycie stołu, które będzie spójne i subtelne, ponieważ jest to wyraz elegancji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × dwa =

Wcześniejszy wpis: Lampy Namat Design – 4 oryginalne propozycje od polskiego producenta
Następny wpis: Jak rozpoznać obecność pluskiew i skutecznie się ich pozbyć?