W kawiarni niezbędny jest dobrej jakości i wydajny blender, ekspres do kawy, naleśnikarka czy maszyna do lodów. To absolutna podstawa wyposażenia takiego lokalu. Jednak to nie wszystko – ważną rolę pełnią też drobne akcesoria, które jednak są niezbędne. Sprawdź, co musisz skompletować, jeśli chcesz z powodzeniem prowadzić własną kawiarnię.

Automat do bitej śmietany

Częstym dodatkiem do wielu deserów, m.in. ciast, galaretek, kaw latte czy lodów, jest pyszna i kremowa bita śmietana. Ważne, by była na bieżąco samodzielnie przygotowana – zapomnij o gotowcach. Do tego potrzebny jest wydajny i solidnie wykonany automat do bitej śmietany. By goście byli zadowoleni, śmietana musi być kremowa, słodka i pyszna.

Dobrej jakości automat do bitej śmietany szybko i na bieżąco umożliwi samodzielne przygotowanie śmietany i ułatwi jej precyzyjną dystrybucję, a także pozwoli na jej przechowywanie przez dłuższy czas bez utraty jej walorów. Dobry automat do bitej śmietany da sobie radę nawet w przypadku wielu zamówień.

Samowar

Praktyczny będzie także samowar, który najczęściej można spotkać na wyposażeniu kuchni w restauracji hotelowej. Jest bardzo funkcjonalny – głównie podczas dużych przyjęć, które można organizować w lokalu. Do wyboru są m.in. tradycyjne samowary, ale także nowoczesne i designerskie. Dzięki niemu parzenie herbaty to duże ułatwienie. Modele mogą mieć też różną pojemność – zwykle od kilku do kilkuset litrów.

Ekspres do kawy

Ekspresy ciśnieniowe do kawy to najlepszy wybór do kawiarni – są wydajne, mocne, pojemne i pozwalają na szybkie przygotowanie kawy ze zmielonych ziaren. Można w nich przygotować idealne espresso, cappuccino, latte oraz inne napoje kawowe. Wybór ekspresu to trudne zadanie, ale świetna kawa może stanowić atut Twojego lokalu. Warto zainwestować w sprzęt wysokiej klasy, bo napoje kawowe są zwykle podstawą w menu.

Mikser gastronomiczny

Może to być model planetarny lub spiralny, ważne, by był mocny i wydajny. Mikser gastronomiczny to ważny element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni, nie tylko kawiarni, ale też restauracji.

Znaczenie w zastosowaniu profesjonalnym ma też jego pojemność i łatwość obsługi. W mikserze można szybko przygotować najróżniejsze produkty – m.in. ciasta lub koktajle. Wiele modeli może nie tylko mieszać ciasta i ubijać pianę, ale dodatkowo także siekać, mielić i szatkować. Mikser w kawiarni powinien być niezawodny, bardzo funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu. Modele spiralne gwarantują wysoką wydajność, co ma duże znaczenie w lokalu gastronomicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście + 7 =

Wcześniejszy wpis: Kółka do rusztowań udźwigną niejedno zadanie
Następny wpis: Kajaki wędkarskie – najbardziej polecane modele